Dezinfekcija i sanitizacija posuđa je važno pitanje posebno u ovom periodu kad se već duže vremena suočavamo sa pandemijom virusa COVID19. Korona virus spada u grupu inkapsularnih virusa koji prouzrokuje uglavnom blage slučajeve respiratornih i crevnih infekcija kod ljudi. Čini se da ovaj novi patogen nije otporniji od svih drugih inkapsularnih virusa kada je izložen sredstvima za dezinfekciju, osim što je njegova specifična toplotna otpornost još nepoznata kao i za sve ostale korona viruse.

Naprotiv , može se pretpostaviti da su korona virusi osetljivi na izloženost temperaturama od 60 °C – 70 °C i na aktivne hlorne alkalne deterdžente.

Dezinfekcija posuđa opranog u industrijskim mašinama postignuta je upotrebom vopde visoke temperature (85 °C) tokom faze ispiranja. Radne temperature i vreme ciklusa pranja u mašinama su fabrički konfigurisane kako bi se postiglo pravilno čišćenje posuđa. To znači da možemo potvrditi da su vreme izlaganja vodi i temperatura pranja i ispiranja efikasni u uklanjanju prisustva prljavštine i klica na posuđu. Sve Aristarco mašine za pranje posuđa su usklađene sa standardom DIN SPEC 10534 upravo kako bi se garantovalo pravilno pranje i dezinfekcija posuđa.

KAKVU SIGURNOST VAM MOGU PRUŽITI ARISTARCO MAŠINE ZA PRANJE SUDOVA?

 • TERMOSTOP SISTEM: ZAŠTITA U ISPIRANJU

Opcija zaustavljanja toplote odnosno Termostop sistem je dostupan u svim Aristarco mašinama za pranje čaša i sudova. Ove mašine neće pokrenuti ciklus ispiranja sve dok se ne postigne odgovarajuća temperatura ispiranja ( 85°C). Mašina nastavlja sa ciklusom pranja sve dok voda u bojleru ne dostigne temperaturu koja je podešena za ispiranje.

 • PRS SISTEM: TAČNO PRAĆENO ISPIRANJE ZA IZVANREDNE REZULTATE SA NULA OTPADA

Vrhunski sistem ispiranja dostupan samo u PRS elektronskim modelima svih asortimana, sastoji se od kombinacije atmosferskog bojlera od nerđajućeg čelika AISI 316, rezervoara i pumpe za ispiranje. Ovaj sistem omogućava mašini za pranje sudova da ne zavisi od pritiska dovoda voda što omogućava savršeno funkcionisanje sa samo 0,5bara.

Tehničke prednosti sistema PRS:

 1. Sistem isključuje unos hladne vode u bojler tokom faze ispiranja, čime se obezbjeđuje konstantna visoka temperatura tokom celog trajanja ovog ciklusa
 2. Pumpa za ispiranje garantuje idealan i stalan pritisak mlaznica tokom cele faze ispiranja
 3. Bojler od nerđajućeg čelika AISI 316 pruža izuzetnu izdržljivost i maksimalnu higijenu
 4. Atmosferski kotao se može isprazniti tokom dužeg perioda neaktivnosti kako bi se izbegla stagnacija vode i nakupljanje kamenca

Prednsoti korišćenja PRS sistema:

 1. Potpuno i zagarantovano čišćenje sudova u svim uslovima
 2. Temeljno uklanjanje zaostalog deterdženta
 3. Brzo sušenje posuđa
 4. Bez otpada: dosledna i mudra upotreba vode i hemikalija za ispiranje

 

 • HD SISTEM: ZAŠTITNIK TEMPERATURE PRANJA

U mašinama sa naponom 400V3N moguće je aktivirati HD (Heavy duty) sistem pranja koji osigurava da se radne temperature održavaju čak i tokom intezivne upotrebe tako što elementi bojlera i rezervoara rade istovremeno. HD funkcija garantuje izuzetne rezultate pranja zbog radnih temperatura koje je proizvođač postavio kao podrazumevane standarde u cilju maksimalnih performansi i smanjenja upotrebe hemijskih proizvoda.

 • DETERDŽENT U HLORU: SNAGA DEZINFEKCIJE HLORA

Tečni deterdžent sa aktivnim hlorom za automatsko pranje i dezinfekciju tanjira, lonaca, čaša i posuđa se uvek koristi. Ne sme se koristiti sa sredstvom za ispiranje na bazi kiseline (NO HARD BRILL). Prema preporuci Nacionalnog instituta za zdravlje (ISS), hlor je jedan od retkih hemijskih elemenata koji efikasno deluje u dezinfekciji predmeta izloženih Korona virusu. Ima dezinfekciono i izbeljujuće dejstvo u isto vreme. Ne deluje u uslovima tvrde vode (maksimalna tvrdoća je 15 °F) jer su performanse onemogućene. Ovaj deterdžent se preporučuje i u prisustvu neprijatnih mirisa, zagađene vode ili tamo gde je potreban proizvod sa dezinfekcionim efektom npr za automatizovano pranje sudova u tržnim centrima, masovnim događajima, bolnicama, kantinama i staračkim domovima.

 • SANITIZACIJA JE KLJUČNI KONCEPT

Da bi se obezbedila temeljna dezinfekcija Aristarco nudi proizvode koji garantuju pranje i ispiranje na visokim temperaturama, pogodne kada se koriste na pravi način za precizno  pranje i dezinfekciju posuđa. Naši saveti i predlozi koji vode do pravilnog pranja i dezinfekcije posuđa su:

 1. Promenite vodu u rezervoaru nakon svake radne smene
 2. Pažljivo očistite unutrašnjost mašine krpom i neutralnim deterdžentom na kraju radnog dana. Uverite se da su uklonjeni svi tragovi prljavštine sa unutrašnjih zidova mašine
 3. Uklonite i očistite filtere rezervoara za pranje
 4. Izvršite istu operaciju sa rukama pranja i ispiranja pazeći da na otvorima prskalica nema nečistoća
 5. Povremeno proveravajte nivo deterdženta i sredstva za ispiranje u rezervoarima koji napajaju mašinu.